Sommarfest/Coronagåva

Nu när det är sommar och vi närmar oss semestertider är det inte alltför ovanligt att arbetsgivare vill bjuda sina anställda på sommarfest. I år förstår vi att många på grund av rådande situation avstår från att arrangera dessa eller i stället väljer att ha digitala sommarfester.

Skillnaden för arbetsgivaren mellan en fysisk och en digital sommarfest uppstår om arbetsgivaren väljer att bjuda på mat och dryck. I dagsläget räknas inte en digital tillställning som intern representation eftersom det inte är en fysisk gemensam måltid. Mat och dryck blir då skattepliktigt för de anställda.

Men det finns andra sätt att ordna det på. Under 2021 så kan arbetsgivare ge anställda en så kallad ”coronagåva”. Detta betyder att arbetsgivare har rätt att ge sina anställda en extra gåva värd 2 000kr utan förmånsbeskattning.

Denna gåva får delas upp på flera tillfällen så länge det sammanlagda beloppet inklusive moms inte överstiger 2 000kr. Överstiger gåvans marknadsvärde 2 000kr så beskattas den överstigande delen som lön. Denna gåva får inte vara pengar eller något som kan bytas mot pengar.

Det är helt okej att använda denna summa för att skicka hem matkorgar till sina anställda inför exempelvis en digital sommarfest.