Årsskiftet är gjort och med detta kommer en del uppdateringar inom lön

Inom lön betyder årsskifte en del saker som måste göras. Uppdatera systemen till rätt version för kommande året.
Det kommer nya regler från skatteverket som måste in i systemen så beräknar blir rätt.


Tillexempel på detta är bilförmåner får nya förmånsvärden varje år som måste uppdateras. Andra värden som kostförmåner kan vara nya för året och behöver uppdateras i systemen så beräkningar blir rätt.

Vi skickar en så kallad ”FOS-förfrågan” som står för Fråga om skatteavdrag till skatteverket för att ni anställda skall ha rätt skattetabell för inkomståret. Den baseras på vart man var folkbokförd 1 november året innan, nu baseras det på 1 November 2020 och gäller för hela året 2021. Nya löneperioder skall skapas och schema uppdateringar skall göras för året så röda dagar eller andra ledigheter stämmer med eran företagspolicy.

Vissa bolag har även semesterår enligt kalenderår alltså 1/1 – 31/12. Då måste lönerna för Januari vara färdiga, med frånvaro i december sen kan man göra semesterårsavslut. Då kommer dagar som är kvar för 2020 att blir sparade enligt semesterlagen eller företagspolicy och nya dagar för ”laddas” på för den anställde och detta syns på lönespecifikationerna i februari.

Vissa bolag är även anslutna till Fora och då skall rapportering av slutliga löner för föregående år göras under januari månad, görs inte detta i tid får företaget betala 1000:- i förseningsavgift.