5 saker att tänka på när ni byter redovisningsbyrå

Funderar du på att byta redovisningsbyrå?

Det finns många orsaker till att byta redovisningsbyrå. Kanske har ditt företag växt ur den gamla redovisningsbyrån. Kanske behöver du en bredare eller djupare kompetens än vad din nuvarande byrå besitter? Kanske behöver ditt företag ett digitalt lyft som din nuvarande byrå inte kan tillgodose? Eller är du helt enkelt missnöjd med din nuvarande byrå. Kanske de inte levererar vad du förväntat eller fungerar kommunikationen dåligt? 

Att byta redovisningsbyrå kan kännas som en stort steg, men kom ihåg att en redovisningsbyrå skall finnas där för dig och ditt företag och hjälpa dig att förenkla ditt redovisningsarbete så att du får mer tid över att fokusera på ditt företags kärnverksamheter.    

Innan du byter byrå är det några saker du bör tänka på.

1:5

Gör en krav- och behovsanalys

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din redovisningsbyrå är det viktigt att göra en krav- och behovsanalys. 

  • Vilka behov har mitt företag idag? 
  • Vad är det som fungerar bra, vad fungerar dåligt?
  • Vilka funktioner saknas helt?
  • Kan jag spara tid genom att digitalisera redovisningsarbetet?
  • Vilken kompetens vill jag tillföra mitt företag?

Kanske är det bara vissa delar, som till exempel lönehanteringen, som behöver förstärkas. Eller står ditt företag inför en expansionsfas och behöver specialistkunskap inom ett visst område? Rätt redovisningsbyrå ger dig tillgång till kunskap och kompetens utan att du behöver anställa mer personal till ditt företag.

Behöver du hjälp att förstå ditt företags behov inom ekonomihanteringen är det vanligtvis något du får hjälp med från byråer när du kontaktar dem.

2:5

Helhetslösning eller delservice?

Kanske du idag har outsourcat lönehanteringen till en lönebyrå men känner att du skulle kunna frigöra mer tid om du fick hjälp med redovisningen också. 

En redovisningsbyrå kan oftast skräddarsy en lösning som passar ditt företag och dina behov.

Många redovisningsbyråer erbjuder både redovisningstjänster och lönehantering och kan erbjuda rådgivning vid komplexa frågor rörande skatt, pensioner och andra avtalsspecifika områden.

Genom att välja rätt redovisningsbyrå kan du oftast få hjälp även vid med mer övergripande och frågor inom HR och affärsutveckling.

3:5

Kompetens hos redovisningsbyrån

Känner du förtroende för att din redovisningsbyrå besitter den kompetens som ditt företag behöver? 

Det finns många olika byråer att välja mellan och du som företagare vill så klart säkerställa att din redovisning upprätthåller en viss standard. 

En bra check är att välja en auktoriserad redovisningsbyrå vilket innebär att byrån är kvalitetssäkrad genom till exempel FAR eller kontrollera att de är anslutna till branschorganisationen SRF 

4:5

Kommunikationen med redovisningsbyrån

Kommunikation är A och O. 

  • Har du en bra dialog med din redovisningsbyrå? 
  • Finns det en tilldelad kontaktperson på byrån? 
  • Hur lång tid tar det att få kontakt med din redovisningsbyrå?
  • Klarar din redovisningsbyrå av att hålla viktiga deadlines? 
  • Har ni alltid tillgång till en backup? 

För dig som företagare är det viktigt att få snabb återkoppling. En redovisningsbyrå måste vara tillgänglig när du behöver den för att säkerställa att du får kvalitet och kontinuitet i redovisningsarbetet.

5:5

Kostnadsbesparande

Det finns flera vinster i att anlita en redovisningsbyrå och genom att anlita en redovisningsbyrå med bred kompetens kan du sänka dina administrativa kostnader.

Du behöver inte anställa mer personal

Genom att anlita en kvalificerad redovisningsbyrå får du tillgång till all den samlade kunskap och kompetens som byggts upp inom byrån. Redovisningskonsulterna har ofta mångårig erfarenhet från att ha arbetat med olika företag i flera branscher. 

Genom att outsourca arbetet behöver du inte heller oroa dig för kunskapsbortfall då personal slutar eller är frånvarande. På så sätt är du garanterad kontinuitet i redovisningsarbetet. 

Företagsanpassade redovisningspaket

Det kan löna sig att jämföra olika redovisningsbyråer.

Se till att hitta en byrå med rätt kompetens för just ditt företag, det vill säga en redovisningsbyrå som förstår din verksamhet och som kan erbjuda en skräddarsydd lösning anpassat för ditt företags behov. 

Digital redovisningsbyrå

När du samarbetar med en digital redovisningsbyrå får du en effektiv och tidsbesparande ekonomifunktion.

För mer information om hur vi arbetar på Keeper, läs mer i våra guider om redovisning och löner, eller kontakta oss direkt via mail, telefon eller genom att fylla i vårt kontaktformulär.

Publiceringsdatum: 20230927
Inläggsförfattare: Tea Uppfeldt