Förmåner – Bilförmån, så fungerar det

Finns en rad olika förmåner man kan ge sina anställda. Men man behöver ha koll på hur dom skall hanteras och beskattas.
Förmåner måste upp på lönespecifikationen för att sedan följa med hela vägen till arbetsgivardeklarationen som deklareras till Skatteverket.

Idag går vi in på hur bilförmån fungerar.

Förmånsbil tillhandahålls av arbetsgivare som den anställde får använda både i jobbet och privat. Detta skall inte blandas ihop med tjänstebil för den får endast användas i tjänsten, inte ens att ta sig till och från jobbet med.

En förmånsbil räknas som en löneförmån som den anställde skall beskattas för. Skatten baseras på Schablonbelopp som fastställs av Skatteverket. Förmånsvärdet läggs ovanpå den anställdes lön och arbetsgivaren betalar löneskatt precis som vanligt.

Varför förmånsbil?

Det är en förmån för den anställde, ofta står arbetsgivaren för service samt besiktningskostnader så den anställde slipper oförutsedda kostnader som kan uppstå vid ett privat bilinköp.

Hur skall man hantera förmånsbil?

Registrering av bilen skall in i lönesystemet så att beskattningen blir rätt för den anställde. Genom att också ha den i lönesystemet så kommer den med på arbetsgivardeklarationen som skall in till Skatteverket varje månad.

Årsvis uppdateras bilförmånerna och detta behöver då uppdateras i lönesystemet.

Våra lönepaket

Lite hjälp, eller mycket? Eller vad sägs om att slippa tänka på löneadministration en enda dag till? Oavsett ditt behov så förenklar vi vardagen för dig som arbetsgivare med våra lönepaket. Alltid digitalt till fast månadspris med ett skräddarsytt team i ryggen.